När det är dags att byta färgpatroner i skrivaren så finns det nog en och annan där ute som kliar sig i huvudet när man ser prisskillnaden mellan tillverkarens original-patroner och det som brukar kallas ”kompatibla patroner”. Det kan till exempel vara patroner från Inkclub eller Optimum på nätet eller affärens ”eget” märke om man handlar på Kjell & Co. eller Clas Ohlson. Originalpatroner är ofta både dubbelt och tre gånger så dyra som kopiorna. Går det inte lika bra med kopiorna då? Det står att de är 100% kompatibla…

Jag gör det enkelt för dig att hitta svaret. NEJ. Det går inte lika bra att köpa kopiorna.

Original / kopior…

Såhär: Kopiorna kanske visserligen är kompatibla men det innebär bara att de passar i skrivaren och att skrivaren kan använda dem vid utskrift. Det innebär inte att kvalitén på varken patron, färg eller beständighet är samma.
För att en skrivarpatron ska klara av att släppa ut rätt mängd färg vid utskrift så krävs en extrem precision. Färgen släpps ut genom supersmå hål och både storleken på hålen och viskositeten (hur tjock färgen är) måste stämma precis. Om detta inte är 100% rätt så släpper färgpatronen antingen ut för mycket eller för lite färg vid utskrift. Det betyder att du antingen får patroner som torkar ut snabbt eller som sakta fyller din skrivare med klibbig färg och som till slut resulterar i att skrivaren klistrar ihop och slutar fungera.

Anledningen till att de andra tillverkarna kan erbjuda kopior till lägre pris är att deras tillverkningskostnad är lägre. Den är lägre eftersom det inte krävs samma precision, samma extremt rena miljö, samma maskiner som det krävs hos originaltillverkaren. Detta innebär att deras produkt blir billigare…men också sämre. Utöver att släppa ut fel mängd färg är det inte helt ovanligt att kopiorna dessutom läcker färg även när du inte skriver ut.

Jag har sett många skrivare som förstörts av ersättningspatroner. Ibland går det att tvätta ur och rengöra skrivhuvud men ganska ofta är skrivaren förstörd. Det kostar mer att reparera den än att köpa en ny. Därför är det alltid värt pengarna att köpa originalpatroner, oavsett vad försäljaren säger. Det blir billigare än att köpa en ny skrivare…