Med jämna mellanrum kommer det nya uppdateringar till telefoner och surfplattor. Just nu trycker Apple på för att så många som möjligt ska uppdatera till senaste versionen av deras mobila operativsystem, iOS 12. Samma sak händer givetvis även för Android-enheter ibland men det tar vi i ett annat inlägg en annan gång. Denna gång fokuserar jag på Apple.

Varför ska man uppdatera sin iPhone eller iPad?

Apple själva säger: ”iOS 12 gör din iPhone, iPad och iPod touch kraftfullare, mer personlig och intelligentare än någonsin tidigare.

Men egentligen handlar det mest om att hålla din telefon säker och att försäkra dig om att alla appar fortsätter att fungera. Med tiden förväntar sig nämligen de som bygger apparna att de allra flesta användarna har uppdaterat. Då slutar en del appar att fungera för de som inte uppdaterat. Sedan kommer det vanligtvis lite nya funktioner i samband med uppdateringen och även säkerheten förbättras med tiden.

Några av de nya funktionerna i iOS 12 är:

  • Skärmtid – du kan få en veckovis sammanfattning av hur mycket tid du spenderar framför skärmen.
  • Videosamtal i grupp – nu kan du ringa upp flera personer via Facetime samtidigt.
  • Google Maps och Waze blir tillgängligt i Carplay

…dessutom säger Apple att iOS12 får telefonen att kännas mycket piggare och snabbare.

Det är med andra ord inte en revolutionerande uppdatering, men absolut värd att installera.

Ska man uppdatera?

Absolut. Dels för att få all ny funktionalitet och dels för att slippa alla påminnelser om att man bör uppdatera.

Hur går man tillväga?

Först av allt vill jag säga att man alltid bör ha säkerhetskopierat sin iPhone eller iPad före man gör en större uppdatering. Detta för att inte riskera att förlora något om uppdateringen av någon anledning skulle gå fel. Jag har aldrig varit med om detta själv men risken finns alltid. Man kan säkerhetskopiera via iCloud (i ”molnet”) eller via datorn till iTunes. Jag går inte in närmare på just säkerhetskopieringen i denna artikel. Det får jag be att återkomma till vid senare tillfälle, det är en lång historia i sig själv.

Uppdateringarna kan installeras antingen OTA (over the air…alltså trådlöst direkt via mobilen) eller via datorn. Det smidigaste är att installera uppdateringen trådlöst men det kräver att man har en bra internetuppkoppling och att det finns tillräckligt med ledigt utrymme på telefonen. Har man en iPhone med lite mindre minne kan detta bli en utmaning.

Inställningar – Allmänt – Programuppdatering

För att starta uppdateringen på telefonen går man in till Inställningar, Allmänt, Programuppdatering. Eller så klickar man helt enkelt på Uppdatera när frågan kommer upp.

Det måste finnas gott om batteri annars så ska strömsladden sitta i och man ska inte ha bråttom… Det tar nämligen en liten stund att uppdatera. Cirka 20 minuter brukar det ta på en lite äldre telefon.

Om man av någon anledning inte kan uppdatera trådlöst så kopplar man istället in telefonen till datorns USB-uttag och startar programmet iTunes. Om man inte har iTunes installerat så måste man först installera detta. Det finns att hämta på apple.se/itunes. Därigenom kan man välja att uppdatera telefonen och då krävs det inte lika mycket minne eftersom uppdateringen laddas ner till datorn först och sedan installeras bara de delar som behövs på telefonen.

En sak att tänka på är att du sannolikt kommer behöva slå in diverse lösenord efter uppdateringen. Först av allt ditt Apple-ID. Det är din inloggning till App-store/iCloud och användarnamnet är normalt din e-postadress. Lösenordet har du själv valt. Utöver detta kan du bli ombedd att logga in på eventuella mail-konton och andra appar som du varit inloggad på kan du ha blivit utloggad från. Detta är oundvikligt och det är därför viktigt att man har koll på sina lösenord innan man börjar uppdateringen.

Det är inte ”svårt” att uppdatera sin iPhone eller iPad men det kräver lite tid och tålamod.

Lycka till!

…och skulle du behöva hjälp så vet du var jag finns.