Drygt 6 miljoner svenskar använder Swish för att skicka och ta emot pengar via mobilen. Det har snabbt blivit det vanligaste sättet för överföringar mellan privatpersoner och nu blir det allt vanligare att även företag tar betalt via Swish.

Men hur fungerar det egentligen?

Swish är resultatet av ett samarbete mellan de svenska storbankerna där man via Bankgirot införde vad man kallar för ”betalningar i realtid”. Tidigare var överföringar mellan olika banker beroende av dagliga clearing-tider vilket innebar att om du exempelvis gjorde en överföring mellan två banker på en fredag efter lunch så var inte pengarna framme förrän på måndagen. Överföringar inom samma bank gick dock direkt.

Swish-överföringarna går som sagt via BGC (Bankgirocentralen) och säkerheten hanteras genom att man använder Mobilt BankID. Även BankID är något som ägs gemensamt av storbankerna så Swish som helhet är ingen uppstickare utan snarare en stabil vidareutveckling av befintligt banksamarbete. Det är tryggt och smidigt och man har koll på vad och var man skickar:

Mottagarens för- och efternamn samt beloppet syns nämligen alltid när du ska signera överföringen – kontrollera att det är rätt person och rätt belopp.

Beloppsgränser

De flesta banker har en standardgräns på 3000:- under en 7-dagarsperiod. Detta räcker för småtransaktioner och överföringar mellan släkt och vänner. Om man behöver överföra mer än så måste man logga in på sin Internetbank och höja beloppsgränsen. Man kan höja beloppsgränsen upp till 150,000:- för en enskild specifik dag.

Kan man använda Swish utan att ha en smartphone?

Både ja och nej. Du kan ansluta dig till Swish via ditt mobilnummer men om du inte har en smartphone så kan du endast ta emot överföringar, inte skicka.

Hur skaffar man Swish?

Först och främst måste man ha ett mobilt BankID. Man hämtar ett sådant via sin internetbank.

Under förutsättning att man har ett mobilt BankID gör man såhär:

  1. Man laddar ner Swish-appen från Appstore (om man har iPhone) eller från Google Play (om man har Android-telefon).
  2. Man loggar in på sin internetbank och ansluter sig till Swish. Här anger man även vilket eller vilka telefonnummer man vill registrera.
  3. Man aktiverar Swish-appen på sin telefon genom att starta den och följa instruktionerna.

Hur swishar man då?

Det är ganska självförklarande men här kommer den korta versionen:

  1. Öppna Swish-appen på sin telefon
  2. Fyll i telefonnumret till din man önskar skicka pengar till. Det går även att bläddra i sin telefonbok och välja mottagare.
  3. Fyll i vilket belopp du önskar skicka och skriv ett meddelande (frivilligt).
  4. Godkänn betalningen med ditt mobila BankID (6-siffrig kod).

Vad händer om man byter telefon?

Så länge du har kvar ditt telefonnummer behöver du bara ladda ner Swish-appen igen på den nya telefonen. Om du däremot byter telefonnummer måste du ansluta dig på nytt via din internetbank. 

Fungerar Swish utomlands?

Det fungerar att skicka pengar mellan svenska mobilnummer oavsett var du befinner dig. Swish är dock något som bara finns i Sverige så det går inte att skicka pengar med Swish till andra länders banker.