Hur mycket el drar julbelysningen?

Med nuvarande elpriser ser det mörkt ut för årets julbelysning. Många kommer nog dra sig för att sätta upp ljusslingor och adventsljusstakar när kW-priset skenar. Men hur mycket drar egentligen julbelysningen? Behöver man verkligen oroa sig över elräkningen i kommande juletider?

Nu är vi visserligen bara inne i oktober men jag är, som många vet, lite jul-tokig. Därför har jag redan börjat fundera på årets julbelysning och då är elpriset en faktor man inte kan bortse från. Det är svårt att lite snabbt i huvudet räkna ut vad förbrukningen på julbelysningen är så jag bestämde mig för att reda ut det lite mer grundligt.

För att göra den här översikten lättöverskådlig kommer jag räkna på ett el-pris på 5kr/kW inkl. skatter och avgifter. Jag tror att det är en ganska rimlig ”högsta-nivå” att utgå från i december. Jag kommer också räkna att man har belysningen tänd 12 timmar per dygn. Lägre elpris eller mindre tid tänd ger givetvis en lägre kostnad.

Vad kostar då de olika typerna av julbelysning? För att få reda på detta måste vi räkna lite på förbrukningen. Det är inte raketforskning direkt men det måste trots allt göras. Man kollar upp respektive belysnings förbrukning per timme, gångar det med antal timmar man vill ha belysningen tänd och sedan med elpriset.

Jag gör ett lite mer uttömmande räkne-exempel på en adventsljusstake nedan och sedan listar jag övriga belysning lite mer kortfattat för att inte tråka ut er.

Adventsljusstake 7-armad med traditionella glödlampor
Varje ”ljus” eller glödlampa drar 3 watt per timme. 3 watt x 7 glödlampor = 21 watt per timme. 21 watt x 12 timmar = 252 watt/dygn. 252 watt = 0,252kW. 0,252kW x 5kr = 1,26kr. 1,26kr x 31 dagar = 39kr.
Alltså kostar varje adventsljusstake som man har tänd 12 timmar om dygnet 39kr per månad. Har man 5 adventsljusstakar är man uppe i 195kr/månad.

Om man däremot byter ut glödlamporna i adventsljusstaken mot LED-lampor så minskar förbrukningen från 3 watt per lampa till 0,2 watt per lampa. Det innebär att räkne-exemplet ovan istället landar på 13kr/månad om man använder LED-lampor jämfört med 195kr/månad för traditionella glödlampor.

Att byta ut alla glödlampor i 5st adventsljusstakar mot LED-lampor, d.v.s. 35 lampor, kostar dock upp emot 400kr eftersom led-lamporna är ganska dyra. Med andra ord sparar du inte in denna kostnad på ett år utan det dröjer troligtvis ändra fram till julen 2024 innan du går med vinst. Under förutsättning att elpriserna stannar på samma nivå…

Ljusslinga och ljusnät i trädgården
Här är det extremt ovanligt med något annat än LED-slingor så därför är förbrukningen väsentligt lägre än för adventsljusstaken. Jag drar till med en ordentligt lång ljusslinga på hela 100 meter för att visa på den låga förbrukningen. 100m LED-ljusslinga för utomhusbruk drar endast 7 watt per timme.
Det betyder i ren kostnad alltså 13kr/mån. Ett stort ljusnät (3mx4m) drar lika mycket.

Julgransbelysning
En vanlig julgransslinga med 25 ljus är i stort sett samma sak som adventsljusstaken jag skrev om tidigare. Varje glödlampa drar 3 watt så 25 ljus blir alltså 75 watt per timme. Kostnaden för en hel månad blir då 139kr. Nu är det kanske inte så många som har julgranen inne en hel månad så det är kanske rimligare att räkna på 2 veckor och då blir kostnaden istället cirka 70kr. Även här kan man med fördel byta ut lamporna mot LED för att spara energi men det tar många år innan man sparat in kostnaden då en ny ljusslinga med LED kostar upp emot 600kr.

Belysning decemberKostnad december (glödlampor)Kostnad december (LED)
5st adventsljusstakar (39kW)195kr13kr
2st ljusslingor utomhus (5kW)26kr (finns endast LED)26kr
2st ljusnät (5kW)26kr (finns endast LED)26kr
Julgransbelysning (13kW)70kr5kr
TOTALT (62kW)317kr70kr

Sedan bör det tilläggas att om man har elavtal med timpris så kommer kostnaden med stor sannolikhet vara längre än 5kr under nätterna och ska man ha belysningen tänd 12 timmar per dygn så lär en del av denna tid vara just under nätterna. Alltså bör man landa lite längre i totalkostnad. Skulle elpriset vara 2,5kr/kW under december så blir det, givetvis, halva kostnaden jämfört med mina exempel.

Ett normalt hushåll gör av med upp emot 1500kW under december och julbelysningen motsvarar alltså bara 62kW.

Jag hoppas detta kan vara till glädje för er som sitter och funderar över om ni verkligen ska ta fram ljusslingorna och adventsljusstakarna i år. Om det är något som saknas i inlägget eller om ni skulle vilja veta mer om något så kommentera gärna nedan.

Ett svar till ”Hur mycket el drar julbelysningen?”

  1. Profilbild för Thomas Ekstedt
    Thomas Ekstedt

    Bra och kul info

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Henriks Teknikhjälp är stolt sponsor/bidragsgivare till Rögle BK, UNHCR, Rosa Bandet, Mustaschkampen & Röda Korset.


Kontaktinfo
Henriks Teknikhjälp
Tjärögatan 6, 25733 Rydebäck
Tel: 0760 066 417
Epost: info@henriksteknikhjalp.se

Klicka för att lägga till kontakt i telefonbok


Värdegrund
Jag förbehåller mig rätten att neka hjälp till kunder som ger uttryck för olika typer av diskriminering, rasism, främlingsfientlighet, homo-/transfobi antisemitism, islamofobi eller antidemokratiska åsikter. Ni behöver en helt annan typ av hjälp.